Energieffektive lejeboliger: Bedre totaløkonomi som lejer

Få 3 tips til en mere energieffektiv lejebolig

“Med stigende energipriser og inflation og med stigende bevidsthed om klimaændringer beskyttelse af miljøet, er det klart, at energieffektive boliger er noget flere og flere søger efter, når de skal finde noget andet at bo i.”

Vi hører af og til, at lejere ønsker en bolig af ældre dato, fordi huslejen er lavere end i nyere ejendomme. Men faktisk kan det ofte betale sig økonomisk at vælge den lidt dyrere husleje i en nyere ejendom, fordi den er bedre isoleret, og lejeren derfor kommer til at bruge færre penge på varme og varmt vand. Læs mere her om energieffektivitet, og hvordan du kan energioptimere som lejer af en bolig.

Der er fremtid i energieffektive boliger

Energieffektive boliger er blevet et buzzword. Med stigende energipriser og inflation og med stigende bevidsthed om klimaændringer og beskyttelse af miljøet, er det klart, at energieffektive boliger er noget flere og flere søger efter, når de skal finde noget at bo i.

Bl.a. ved vi, at bygninger forbruger 40% af verdens energi og er en af de væsentligste kilder til CO2-udledning. Skal vi nå klimamålet om 70% CO2-besparelse inden 2050, er det da også væsentligt, at vi forbrugere efterspørger energivenlige boliger.

Hele 84 procent af danskernes energiforbrug går nemlig til rumopvarmning og varmt vand, og derfor er der meget at spare hver måned ved at vælge en energieffektiv bolig. Det fastslår Byggeriets Energianalyse 2019, som Dansk Byggeri har foretaget.

Se også denne artikel fra Finans.dk


Kig efter energimærkningen

Energieffektivitet opnås via en kombination af bedre og mere effektive materialer, design og teknologier. I et land som Danmark er en af de ting, du kan gøre, at vælge bolig med energieffektive vinduer, døre og skalisolering. Materialer anvendt i Danmark er designet til at holde varmen inde og kulden ude. Sådan noget som genveksanlæg/ventilationsanlæg og gulvvarme, som er mere effektivt end radiatorer, er noget af det, du med fordel kan vælge ud fra, hvis du vil ende op med en bedre totaløkonomi. Se efter energimærket, når du vælger bolig. Jo højere på skalaen, jo mere energieffektiv.

Hvad kan du selv gøre her og nu

Men der er også ting, du selv kan gøre for at reducere energiforbruget og gøre din totaløkonomi bedre. Du kan fx udskifte dit gamle fjernsyn til et af nyere dato. Eller det kan være andre husholdningsapparater, som er så gamle, at det er bedre at skifte dem ud. Det samme gælder dine lyskilder. Skift gamle glødepærer og halogenstifter ud med LED-belysning og du reducerer energiforbruget markant. Faktisk viser beregninger, at det ikke engang kan betale sig rent totaløkonomisk at vente med at skifte lyskilder, til de går ud af sig selv.

Se også artiklen: Tips til at spare penge som lejer


Nye løsninger øger komforten

I nyere udlejningsejendomme er vedvarende energikilder ofte tænkt ind i løsningen fra starten. Fx strøm fra solenergi til fællesbelysningen, lamper med automatisk tænd/sluk og regnvandsopsamlere til genanvendelse af regnvand.

Dertil kommer snakken om komfort. Ingen træk, en konstant indendørstemperatur, effektiv og kontrolleret ventilation, et lufttæt ydre og byggematerialer med lave udslipsniveauer. Alt sammen er med til en bedre økonomi, ren og sund luft og bedre komfort og velbehag.


3 tips til en mere energieffektiv bolig

Her er 3 tips til at gøre din eksisterende bolig mere energieffektiv og hvad du kan kigge efter, når du er på udkig efter en ny bolig:

  1. Skift til energieffektive lydkilder og strømforbrugende apparater: Udskift glødepærer og halogenpærer med energieffektive LED-pærer. Dette kan spare op til 80% af den elektriske energi, som du bruger på belysning. Udskift gamle, energikrævende apparater med energieffektive modeller. Dette vil hjælpe med at reducere den elektriske energi, du bruger i hjemmet.

  2. Installer værktøjer til energistyring såsom smarte stikkontakter, som kan hjælpe dig med at styre dine elektriske enheder. Du kan indstille dem til at slukke, når du ikke bruger dem, så du kan spare energi.

  3. Kig efter boligens energimærke. Jo højere på skalaen, jo mere effektive vinduer/døre og isolering har boligen. Har boligen gulvvarme overalt og måske også genveksanlæg. Dette kan spare op til 25% af den energi, du bruger på at opvarme og køle din bolig.

Bor du selv energieffektivt? Og kan du spare penge, hvor du bor, og bidrage til en positiv effekt på miljøet ved evt. at ændre energivaner eller vælge at flytte i noget nyere?

Se vores ejendomme her eller tag kontakt til os på udlejning@bostad.dk.

Martin Jacobsen