Vær topklar til julemaden | Nyttige tips til rengøring af din ovn og kogeplader

Det er nok de færreste, der synes, at rengøring af ovn og kogeplade er en fornøjelse. Så hvorfor ikke gøre det så let som muligt - og forebygge? Vi har samlet nogle gode råd til at få ovnen så ren som ny, uanset hvor snavset den er, så du er topklar til julegæsterne!

Rengøring af ovn

Inden du går i gang, skal du være opmærksom på, om din ovn er selvrensende. Hvis den har pyrolyse eller katalyse, kan den indstilles til selvrens – det kan du finde ud af i ovnens brugsanvisning.

Hvis du har en pyrolyseovn, kan pyrolyseprogrammet klare det meste af opgaven. Du skal bare tørre efter med en våd klud, når ovnen er kølet ned. Husk, at pyrolyseprogrammet varmer ovnen op til over 400 °C, så bliv hjemme, mens det kører.

Hvis din ovn har katalytisk selvrens, er nogle af dens sider belagt med en særlig emalje, som løbende holder dem rene. Ovnen kræver dog stadig en smule manuel rengøring, men det er vigtigt, at du ikke bruger rengøringsmidler, brun sæbe eller ovnrens på de vægge, der er belagt med emalje. Det kan de ikke tåle.

Rengør kun de af ovnens overflader, der har glat emalje – ovnens ru overflader tåler typisk ikke samme behandling. Er du i tvivl, så kig i brugsanvisningen.

Ovnrens

Ovnrens kan købes i de fleste supermarkeder, og det står typisk sammen med de øvrige rengøringsmidler.

Sådan gør du:

  • Kig på og følg produktets anvisning.

  • Som regel skal midlet sprayes i en kold ovn og sidde på i 5-10 minutter.

  • Fjern derefter skum og skidt med en svamp og tør efter med en fugtig klud.

Tip: Vær opmærksom på, at ovnrens ofte er fyldt med kemikalier, så hvis du ønsker en mere miljøvenlig rengøring af din ovn, kan du prøve en af de følgende metoder.

Brun sæbe

Brun sæbe er basisk, og derfor er det godt mod skidt i ovnen. Det er dog også hårdt mod huden, så brug gerne rengøringshandsker.

Sådan gør du:

  • Smør ovnens overflader og plader ind i fast brun sæbe, tænd ovnen på 100°, og sluk den, når sæben begynder at boble.

  • Fjern sæben med en svamp med vand, når ovnen er til at røre.

Tip: Pladerne kan også pakkes ind i husholdningsfilm, når de er smurt ind i sæbe, og efterlades natten over – herefter kan sæbe og snavs fjernes med vand og evt. en skuresvamp.

Natron

Natron er lidt af et vidundermiddel. Det er 100% naturligt og giftfrit, så selv et barn kan gøre rent med natron.

Når du gør din ovn ren med natron, skal du bare blande en halv kop natron med et par skefulde vand, så du får en tyk blanding. Smør ovnen ind i natronblandingen og lad det sidde natten over. Næste dag kan du tørre efter med vand og en klud eller en svamp.

Vigtigt at vide

Brug ALDRIG salmiakspiritus til ovnrengøring. Det er sandsynligvis et råd, der stammer fra udlandet og er kommet til Danmark, da man hos os kan købe salmiakspiritus med en koncentration på 45% (sammenlignet med Norges på kun 10%).

Husk at pudse ruden – rengøring af ovnlågens glas. Tag ruden ud af lågen og smør den ind i brun sæbe eller opvaskemiddel. Lad den ligge en halv times tid og vask det så af i køkkenvasken.

Risten kan du sætte i opvaskemaskinen. Er den meget beskidt skal der en skuresvamp, varmt vand og opvaskemiddel til - sæt den gerne i blød en times tid.

De fleste nyere ovne er med varmluftsfunktion og dermed ventilator, som også bliver beskidt. Kig efter i brugsanvisningen og læs, hvordan den afmonteres, rengøres og genplaceres i ovnen.

Forebyggelse mod en beskidt ovn

Man kan med fordel også forebygge, så det ikke er nødvendigt at skulle den helt store tur igennem med rengøring af ovnen.

Brug stegeposer, når det kan lade sig gøre. Så holder du fedtet i posen og ikke i ovnen!

Bruger du ikke stegepose, kan du sætte en bradepande på ovnens nederste niveau. Så slipper du for at gøre bunden af ovnen ren næste gang!

En anden god idé, efter endt rengøring af ovnen, er at give den en tur ved høj varme og lufte ud, inden der kommer mad i. På den måde sikrer du, at ovnen er 100% rengjort inden brug.

Rengøring af kogeplade

Den sorte kogeplade er fyldt med fastbrændte madrester, som bare sidder fast, uanset hvor meget du skrubber og skurer.

Det sorte glas er desværre perfekt til at vise alskens snavs, f.eks. ringe af kogevand, eller mad, som er hoppet ud af panden eller gryden, og brændt fast på den varme kogeplade.

Det er en rengøringstjans, som de fleste af os klør os i hovedet over: “Hvordan søren får jeg kogepladen til at blive skinnende ren og kulsort igen?”

Hvad enten du har induktion/glaskeramisk kogeplade eller et traditionelt komfur, er det en god idé at fjerne snavset omgående. Her er et par tips, som kan hjælpe dig et stykke ad vejen.

Sådan rengør du keramiske kogeplader og induktionsplader:

Metode 1: Glasskraber er en skånsom løsning

Den første metode kører på knofedt, og til den skal du bruge en glasskraber med skarpe, rene blade uden hakker.

Fremgangsmåde:

  • Kogepladen skal være helt kold

  • Gør kogepladen våd, f.eks. med en klud

  • Skrab på de fastbrændte rester med glasskraberen

  • Tør vand og smuds væk med et stykke køkkenrulle

Metode 2: Slibesvampen skrubber i bund

Kvaliteten af svampene kan variere. F.eks. er svampe med ekstra fin skrubbekvalitet særligt gode til at få fjernet snavset.

Du kan finde slibesvampen i byggemarkeder, malerforretninger og finde dem online.

Svampen hedder f.eks. “PowerScrub magisk slibesvamp”, eller “glaskeramisk skuresvamp”.

Fremgangsmåde:

  • Fugt svampen med vand

  • Kør med cirkelbevægelser på snavset

  • Tør vand og skidt af med køkkenrulle

  • Puds kogepladen efter med en microfiberklud

Metode 3: Skurecreme fjerner snavs og kalkrester

Den tredje metode hører til i den kemiske afdeling, nemlig at bruge ovnrens på kogepladen. Ovnrens er lavet af ingredienser, som ofte er særdeles effektive, pga. midlets sammensætning og kemiske egenskaber.

Ovnrens kan købes flere steder, f.eks. i dit lokale supermarked, i byggemarkeder eller online.

Forebyggelse

Brug kun tørre pander og gryder på kogepladen. Hvis panden er fugtig, kan den begynde at "hoppe" på kogepladen, når den varmes op og dermed skade den.

Vælg en stor pande eller gryde, så du undgår, at maden koger over.

Brug låg til at forebygge mod at spilde vand, fedt og sovs på komfuret.

Træk ikke beholdere hen over kogepladen, for det kan ridse overfladen eller efterlade mærker.

Sørg for, at pander og gryder er rene i bunden, så du modvirker ridser og snavs på kogepladen.

Vi håber, du fik noget ud af dette blog-indlæg, og at det har hjulpet blot en smule til julemads-forberedelserne og rengøringen som følger.

Guiden her er naturligvis også gangbar, hvis man skal flytte fra en lejebolig og gerne selv vil gøre grundigt rent og dermed forhåbentlig slippe for omkostningerne til et rengøringsfirma.

Til yderligere information har vi lavet en guide til rengøring af emhætten som kan findes her. Det er også et typisk sted, hvor snavs let kan sætte sig fast.

Vi hjælper altid kommende lejere med at finde frem til den rette lejebolig. Har du spørgsmål til vores lejeboliger, er du altid velkommen til at kontakte BoStad på udlejning@bostad.dk.

Martin Jacobsen